De Groene Amsterdammer tipt Lawrence of Arabia

Onder de noemer “Dit is de kunst waar onze recensenten naar uitkijken” tipt De Groene Amsterdammer deze maand de voorstelling Lawrence of Arabia.

“Lawrence of Arabia uit 1962 is een van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. De titelfiguur is de Britse luitenant T.E. Lawrence, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Jordanië de Arabische opstand leidde tegen de Ottomaanse bezetter. Het avontuurlijke heldenverhaal bevat spectaculaire woestijnscènes, twee geweldige hoofdrollen van Peter O’Toole en Omar Sharif, en was ook historisch behoorlijk accuraat.

Op dat laatste valt wel wat af te dingen, stellen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz. Zo speelt in het drieënhalf durende filmepos geen enkele vrouw een noemenswaardige rol. Onder het motto ‘Zesentwintig scènes die nog misten in de film’ brengen de theatermakers een herlezing van de verfilmde gebeurtenissen. Dat is iets om je op te verheugen. Want los van elkaar, en met hun eerdere gezamenlijke voorstelling Hollandse luchten I: Jeremia – over internetreaguurders en onze vrijheid van meningsuiting – hebben Van Heemstra en Kirmiziyüz zich geprofileerd als makers van superieure theatrale essays. Hun persoonlijke ervaringen en twijfels zijn het startpunt voor een bevlogen (zelf)onderzoek en worden met opgedane feitenkennis en theoretische inzichten verweven tot een meeslepende vertelling. Hun brandstof zijn maatschappelijke pijnpunten, die ze onverschrokken uiteenrafelen. Hart en hersens worden evenveel aangesproken door de oprechtheid waarmee ze zichzelf en de wereld om hen heen proberen te doorgronden, en door de intelligente opbouw van hun gedramatiseerde denkstappen.”

Kijk hier voor het hele artikel. De voorstelling Lawrence of Arabia is vanaf 4 oktober te zien.

 

 

Meer nieuws

Lockdown Jukebox

Goede muziek helpt altijd! Sadettin stelde een playlist met zijn favoriete lockdown nummers voor je samen op Spotify. Luister hier naar de SADETTIN K Lockdown Jukebox! 

Meer van dat? Volg ons…

lees verder ▸

Corona update

De theaters blijven tenminste t/m 2 maart 2021 gesloten. Dit betekent dat alle voorstellingen van Is this the Real Life die gepland stonden in deze periode geannuleerd zijn. Wij zijn…

lees verder ▸