Is this the Real Life – deel 3: inderdaad alles anders

Anne Kuit neemt ons elke week mee in het repetitieproces van Is this the Real Life

Even ten eerste; terwijl ik dit schrijf luister ik ‘Eagles of Trump metal’, ‘LongArm’ en ‘PsychoPedoPredator’. Muzikant Kaspar heeft de drive vol gezet met eerste aanzetten tot nummers voor in de voorstelling. Dat varieert van zware rock met een hoop gegrunge tot een compilatie van uitspraken van Trump met daar doorheen gewoven lange elektronische klanken. Heerlijk.

Ondertussen ontvouwt zich in de groepsapp zo langzamerhand een ware corona-soap die zich afspeelt in het huishouden van Sadettin. Eerst een zieke vrouw, dan dochter, dan zoon, dan hijzelf verkouden en nu; de juf van zijn zoon die thuis moet blijven. En hij dus ook. Het proces vindt nu dan ook vooral daar plaats. Vanuit huis schrijft, maakt en zoomt het team erop los om in deze rare tijden toch een voorstelling te maken.

Ik krijg een nieuwe versie van het script opgestuurd met de mededeling dat er afgelopen woensdag na een doorloop een nieuwe afslag is genomen. “Een hele goeie volgens mij, ik ben weer een beetje terug naar een ouder idee.” Als ik dat script open ontglipt me een harde lach; wat ik lees lijkt in niks meer op de doorloop die ik in mijn vorige blog zo uitgebreid heb omschreven.

Ik mag lezen tot en met pagina 12. Tot daar; geen woord over corona. Geen complottheorieën meer, en dat over die linkse satanische elite is er ook uit. Alles gaat nu over De lange arm. 2020 is namelijk Het Jaar waarin Sadettin eindelijk Een Verhaal daarover gaat vertellen; over de invloed van de Turkse politiek op het leven van de Turkse diaspora in Nederland. En dat zijn er nogal wat; in Nederland wonen zo’n half miljoen Turken. Dat komt onder andere door deze Turkse wet: “Elk kind geboren uit een Turkse vader of moeder krijgt automatisch de Turkse nationaliteit.”. Dus ja. Sadettin. De noodzaak voor het vertellen van Dit Verhaal begint voor hem in 2017.

De diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije staan dan flink onder druk. Er zijn dingen aan de hand met ambassadeurs, verkeerd vertaalde speeches, Geert Wilders met een bord, anti-buitenlander sentiment, een Turkse minister die niet in Nederland mag landen en aan de buitenkant vooral; heel veel Nederlandse Turken met vlaggen.

En terwijl Sadettin er bovenop zit, Turkse en Nederlandse kranten leest, zit ik in 2017 in het tweede jaar van de kunstacademie en ben dus vooral met mezelf bezig. Als ik de lange arm google begint me wel iets te dagen, maar het is duidelijk dat ik niet degene ben die hierover iets moet verkondigen. En dat het nodig is dat iemand anders er wel iets over verkondigd, want de invloed van die lange arm op de samenleving is groot, ook Dit Jaar nog. Daarom is het nu tijd voor Het Verhaal, een genuanceerd verhaal, waarbij Sadettin elke keer een andere bril opzet zoals hij dat als geen ander kan. Razend interessant.

Maar wat heeft dit nou allemaal met dat alles wat het eerst was te maken? Ik weet het nog niet, maar ik mocht dan ook maar tot pagina 12. Als ik stiekem wat verder scrol, zie ik toch alweer wat dingen bij elkaar komen. Nog even afwachten dus….

Research:

De lange arm van Turkije (Zondag met Lubach)
De lange arm van Erdogan (Vroege Vogels)
Alles wat je nu moet weten over de Gulenbeweging (de Volkskrant)

Benieuwd naar de andere blogs?

Deel een: de groepsapp.
Deel twee: de eerste doorloop.
Deel vier: een repetitie kijken van 182 kilometer afstand.
Deel vijf: knallen.
Deel zes: ‘ineens’ een voorstelling.

Meer nieuws

SADETTIN K zoekt productieleider

SADETTIN K zoekt voor de aankomende voorstelling Show me the money, en hopelijk ook voor de voorstellingen daarna, een PRODUCTIELEIDER (m/v/x). De repetities zijn van 25-10-2021 t/m 22-2-2022, en er…

lees verder ▸

Podcast-serie Meestervertellers

Benieuwd met wie Sadettin zijn voorstellingen maakt? In de podcast-serie Meestervertellers komt het team achter de voorstellingen aan het woord. Van dramaturg tot marketeer van lichtontwerp tot decorbouw. In elke…

lees verder ▸

DOPE op NPO 2 EXTRA en NPO start

Kort na de premiere van DOPE in maart 2020 ging de wereld in lockdown. Helaas hebben maar weinig mensen de voorstelling kunnen zien. Gelukkig is deze vanaf vanavond te bekijken…

lees verder ▸