32 / 100
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Nieuws — SADETTIN K

Return of the King - bericht #1

Op 20 oktober 2024 gaat Return of the King in première. Sadettin houd je via een column in de nieuwsbrief op de hoogte van de voorbereiding en zijn reis naar Turkije. Een kleine sneak preview van zijn nieuwe column in dit bericht!

Beste lezer,

In september van dit jaar stap ik met vriend en regisseur Casper Vandeputte in een auto om naar Bursa, Turkije, te rijden. In die stad is mijn vader, Mehmet Kirmiziyuz, na zijn pensioen gaan wonen. Hij heeft vijftig jaar in Nederland gewoond en kwam hier als tiener voor het eerst aan met zijn vader. Die zelf trouwens in 1986 stopte met werken in Nederland en daarna ook in Bursa ging wonen.

Vandaar dan ook dat ons gezin in de zomervakantie van 1989 voor het eerst met de auto, een rode Volkswagen Golf, naar die stad reist. Naar mijn grootouders. Mijn vader achter het stuur, mijn moeder daarnaast met een onuitputtelijke voorraad zelfgebakken broodjes, fruit en drinken voor onderweg. Mijn broer van 12, ikzelf van 7 jaar en daarnaast mijn zusje van 4 op de achterbank. De rest van de auto volgepropt met bagage maar ook van alles en nog wat om weg te geven aan familieleden.

Drie dagen doen we over die reis, mijn vader met slechts een briefje om te navigeren, een lijstje van plaatsnamen die hij moet aanhouden op de snelwegen: Keulen, Neurenberg, München, Salzburg, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Sofia, Edirne, Istanbul, de brug over (en Europa verlaten en naar het continent Azië oversteken), en na Istanbul volgt al snel Bursa.

Het handgeschreven lijstje met daarop een rijtje Europese steden is spoorloos, maar de route zelf is er nog. Het wordt de route van de roadtrip die ook Casper en ik in onze auto (geen rode Volkswagen Golf uit de jaren ’80) gaan maken. Een meerdaagse reis die ons van west naar oost leidt, in de voetsporen van talloze Turkse families zoals de onze: elke zomervakantie naar het moederland rijden om de familiebanden aan te halen, om de heimwee te stillen. Dwars door Europa en daarmee ook een reis door de tijd. Want in de 50 jaar dat mijn vader hier is geweest, is er heel wat veranderd, in die halve eeuw van hem is dat Europa veranderd.

Ik verheug me enorm op deze reis, die een belangrijk onderdeel zal gaan vormen van mijn nieuwe voorstelling Return of the King. De komende tijd hou ik jullie via columns in onze nieuwsbrief op de hoogte. Abonneer je hier en je krijgt mijn berichten vanzelf in je inbox.

Tot snel!

Sadettin

Share the love
Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact

info@sadettink.nl

Stichting Trouble Man
Rhôneweg 10
1043 AH Amsterdam

Socials
Nieuws­brief
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Scroll up