63 / 100
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nieuws — Sadettin k

In gesprek met Ferhat Kaplan

Vanaf 5 mei speelt de solo voorstelling Kind van het Licht. Wij gingen in gesprek met maker Ferhat Kaplan. 

Wie is Ferhat Kaplan?

Ik ben van Turkse afkomst en geboren en getogen in Bergen op Zoom. Ik heb commercial economics en marketing science gestudeerd en werkte tot drie jaar geleden als marketeer op een kantoor. Ik miste een bepaalde passie in mijn leven. Ik stelde mijzelf de vraag: “wanneer was je voor het laatst echt gelukkig?”. Dat was als kind toen ik acteerde! En dus besloot ik het roer om te gooien en ben ik weer gaan acteren in allerlei voorstellingen. Al snel merkte ik dat ik mijn eigen verhalen wilde vertellen en vandaar dat ik nu naast acteur ook zelf theatermaker ben. Tot februari 2023 combineerde ik dat met een kantoorbaan. Nu ben ik fulltime acteur en theatermaker. Daar ben ik heel trots op. In mijn werk ben ik kritisch naar de maatschappij, omdat ik vind dat we heel veel steken laten vallen. In mijn vrije tijd teken en schilder ik graag. Ik hou erg van de natuur en van kunst. Ik hou van rust, maar ook de drukte van de stad heb ik nodig.

"In mijn werk ben ik kritisch naar de maatschappij, omdat ik vind dat we heel veel steken laten vallen."
Ferhat Kaplan

Waar gaat je voorstelling Kind van het Licht over? 

Kind van het Licht is ontstaan vanuit de gedachte dat ik mensen bekender wil maken met de religieuze minderheid waar ik het kind van ben: de Alevieten. Dit is een mystieke stroming in de islam die onder andere in Turkije veel voorkomt. Tijdens het onderzoek voor deze voorstelling mocht ik naar Turkije en heb ik met veel mensen gesproken. Ik kwam erachter dat ik zelf misschien wel geen echte Aleviet ben. Dit heeft te maken met de belofte die je moet doen aan het licht en de veertig stappen die je moet doorlopen. In mijn voorstelling ga ik die veertig stappen af en blik ik terug op wat ik in mijn leven allemaal gedaan heb. En stel ik mijzelf de vraag: “Ben ik een goed mens?

"Ik weet nog dat ik uit de zaal liep en dacht: “dit wil ik ook, dit is wat ik wil doen"."
Ferhat Kaplan

Je maakt dit binnen het makerstraject van SADETTIN K. Hoe was het voor jou dat je geselecteerd werd?

Dit was echt een droom voor mij. Toen ik net begon met acteren zag ik CITIZEN K van Sadettin. Ik weet nog dat ik uit de zaal liep en dacht: “dit wil ik ook, dit is wat ik wil doen. Niet meer acteren in andermans voorstellingen, maar mijn eigen verhaal vertellen. Niet meer aan een witte regisseur uitleggen hoe pijnlijk het is om gediscrimineerd te worden, maar dit zelf aan het publiek vertellen”. Toen ik mijn pitch deed bij SADETTIN K werd ik uitgekozen! Ik was heel blij met de reactie van Sadettin: “Jij moet dit verhaal vertellen. Het is een belangrijk verhaal.” 

Bevalt de samenwerking met SADETTIN K? 

De samenwerking is fantastisch. Het team geeft mij advies en helpt waar nodig, maar ik krijg ook de ruimte om mijn eigen pad te vinden. Er is respect voor alles wat ik wil doen. “Fantaseer maar, en dan kijken we wel of het haalbaar is”, krijg ik regelmatig te horen. En negen van de tien keer lukt het dan! Het is een goed gevoel dat er mensen achter me staan die in mij geloven. Een droom voor een jonge maker.

Kind van het Licht speelt vanaf 5 mei. Kijk voor alle data op de speellijst.

Share the love
Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact

info@sadettink.nl

Stichting Trouble Man
Rhôneweg 10
1043 AH Amsterdam

Socials
Nieuws­brief
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Scroll up