95 / 100
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Is This The Real Life
Nieuws — Is This The Real Life

Interview met Trouw

Voor Trouw ging Sadettin in gesprek met Ally Smid. Ze spraken onder andere over ‘de lange arm’ en waarom hij dat gevoelige onderwerp niet langer uit de weg gaat.

Kirmiziyüz vertelt over de omslag in zijn werk en hoofd, in gang gezet in 2015. Hij was net vader geworden van zijn zoon Adam, terreurbeweging IS kwam op, in januari dat jaar was de islamistische aanslag op de redactie van het blad Charlie Hebdo. In 2019 werd dochter Hannah geboren. En de vraag drong zich steeds meer bij hem op: wat vragen mijn kinderen mij later? Wat heb je ­gedaan toen de wereld in brand stond? Heb je grappen zitten maken, heb je dingen weggelachen of gezegd waar het op stond?

Ik wil mezelf niet meer censureren. Je hebt geen idee hoe groot de invloed is op de ruim 420.000 ­inwoners van Turkse afkomst in ­Nederland, van wie ruim de helft hier geboren is. Want ook al ben je hier geboren, zoals ik in Zutphen, je krijgt automatisch de Turkse nationaliteit als je Turkse ouders hebt. Terwijl ik, vertel ik ook in mijn voorstelling, er alleen maar op vakantie ben geweest. Twaalf keer vier weken heb ik uitgerekend. Nog geen jaar bij elkaar. Als ik in Turkije wil worden begraven, is dat vandaag nog geregeld.”

"Ik wil mezelf niet meer censureren."
Sadettin Kirmiziyüz
Artistiek leider

Als ik een subsidieaanvraag doe, is altijd de vraag: voor welk publiek maak je het? Voor iedereen natuurlijk! Ik maak universele verhalen, eerst over hoe het was om als migrantenkind op te groeien hier, over zwarte scholen en witte voetbalclubs, over identiteit, angst, boosheid. En ook over de bedevaart naar Mekka met mijn vader. Zelf noem ik me agnost, ik weet het niet, ik twijfel, ik zoek. Ik durf er op toneel alles over te ­zeggen, het theater is mijn heiligdom.”

Kijk in mijn theatersector ben ik interessant, ik word geïnterviewd door de krant, word gerecenseerd, voer radiogesprekken. Ik krijg van collega’s te horen dat ík tenminste veel materiaal heb met mijn afkomst. Maar dat is te banaal, daar ben ik niet het theater voor in gegaan. Ik heb geleerd om Shakespeare te spelen, Macbeth en Romeo & Julia, en Vondel. In mijn voorstelling Citizen K werk ik een lijst af met 254 punten: alle 254 momenten dat ik werd geconfronteerd met mijn Turkse afkomst. Als homo of vrouw had ik weer een andere lijst gehad. Iedereen wil volwaardig zijn, niet tweederangs.”

Het hele interview is hier te lezen. De voorstelling Is This the Real Life (in coproductie met Het ­Nationale Theater) ging in december 2020 in premiere en is als de theaters weer opengaan t/m 13 maart nog te zien, de voorstelling Citizen K gaat op tournee in april en mei.

Share the love
Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact

info@sadettink.nl

Stichting Trouble Man
Rhôneweg 10
1043 AH Amsterdam

Socials
Nieuws­brief
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Scroll up