67 / 100
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nieuws — Sadettin k

Volkskrant tipt MONUMENTAAL

Dubbel feest in de Volkskrant. MONUMENTAAL wordt in ‘De favoriete 16 van de Volkskrant’ getipt en Sadettin gaat in gesprek met Ela Çolak.

Ieder weekend loodst de Volkskrant haar lezers door het culturele aanbod zodat er makkelijker gekozen kan worden. Er worden 16 pareltjes geselecteerd die, volgens de krant, de moeite waard zijn. Op 1. MONUMENTAAL bekijk de tip en de rest van de lijst hier. 

Sadettin ging voor de Volkskrant in gesprek met Ela Çolak. Ze spraken over de terugkeer van Sadettin zijn ouders naar Turkije, de impact die dat heeft en het ‘juk’ dat hij draagt. 

Fragmenten uit het interview:

Kirmiziyüz, bekend door zijn producties over zijn Turks-Nederlandse identiteit, wil met zijn nieuwe voorstelling Monumentaal een nieuwe richting in slaan.

Vijf sterren kreeg Sadettin Kirmiziyüz van de Volkskrant voor zijn voorstelling Citizen K (2019). Het is een van de hoogtepunten in het oeuvre van de uit Zutphen afkomstige Kirmiziyüz (40). In de voorstelling ontleedt hij op kwetsbare en muzikale wijze 254 botsingen met zijn Turks-Nederlandse identiteit.

Zowel Kirmiziyüz als zijn ouders hebben een nieuw punt in hun leven bereikt: zijn vader gaat volgend jaar met pensioen en zijn ouders zullen, na een halve eeuw in Nederland, terugkeren naar Turkije. Hun theater makende zoon, die intussen zelf vader is van drie kinderen, richt zijn blik op de toekomst. Waar Kirmiziyüz in eerdere solo’s vaak reflecteerde op de immigratiegeschiedenis van zijn ouders, en alle perikelen die dat opleverde, vraagt hij zich in de nieuwe voorstelling Monumentaal af wat hun terugkeer teweeg gaat brengen.

Kirmiziyüz: ‘Mijn vader en moeder hebben het altijd gehad over weer verhuizen naar Turkije. Nu het gaat gebeuren, voelt het bijna alsof ze hier nooit zijn geweest. Wat betekent hun afscheid van Nederland voor mij en vervolgens voor mijn kinderen?’

Als kind hield ik me enorm bezig met het feit dat mijn gelovige ouders uit een dorp in Turkije kwamen dat ze misten. En ze misten het zodanig dat ik altijd het gevoel had dat mijn ouders ontheemd waren. Mijn kinderen groeien nu op in Amsterdam, hebben een niet-Turkse moeder en hoeven niet zoals ik destijds naar de koranschool. Net als veel ouders vraag ik me daardoor af: welke lessen die ik in mijn jeugd heb gekregen geef ik door aan mijn kinderen?

Waaraan Kirmiziyüz zichzelf ook onderwerpt: de vraag wat nu eigenlijk de gevolgen zijn van zijn vervulde ambities. Doordat zijn stem wordt gehoord, hoopt hij de volgende generatie in elk geval van één label te bevrijden. ‘Ik ben een Turkse Nederlander en dat zal ik altijd zijn. Maar zolang ik word bestempeld als migrantenkind, zullen mijn kinderen ‘migrantenkleinkinderen’ zijn, terwijl ze zo veel meer zijn dan dat. Ik wil niet dat hun leven wordt bepaald door de reis die mijn ouders destijds naar Nederland hebben afgelegd.’

Het hele artikel lezen? Kijk dan hier. MONUMENTAAL speelt van 7 februari t/m 15 april door het hele land. Bekijk de speellijst voor een voorstelling bij jou in de buurt.

Share the love
Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact

info@sadettink.nl

Stichting Trouble Man
Rhôneweg 10
1043 AH Amsterdam

Socials
Nieuws­brief
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Scroll up