62 / 100
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nieuws — Sadettin k

Sadettin in NRC

Voor NRC ging Sadettin in gesprek met Sander Janssens. Ze spraken over de nieuwe voorstelling MONUMENTAAL, het label ‘migrantenkind’ en de ‘monumenten’ uit Sadettin zijn eigen leven. ‘Kirmiziyüz is gewoon een Nederlandse achternaam’.

Fragmenten uit het interview:

Toen zijn zoontje vorig jaar op de ic vocht voor zijn leven, voelde de afstand met zijn ouders groter dan ooit. „Volgens mijn moeder wist God waarom dit gebeurde. Ik dacht: nee, dat wéten we niet.”
„Een maand moeten doorbrengen op een kinderafdeling van een ziekenhuis? Je maakt mij niet wijs dat dat een reden heeft. Zoiets is onacceptabel, onverdraaglijk.”

„Ik heb zeer gelovige ouders. Voor mijn moeder stond het buiten kijf dat God wist waarom dit gebeurde. Het komt wel goed, zei ze dan als ik haar belde vanuit de ic. Nee, dacht ik dan, dat wéten we niet. En mijn vader zei: nu moet je sterk zijn, laten zien dat je een man bent. Maar ik wilde niet alleen maar sterk zijn. Mag je in zo’n situatie ook even niet sterk zijn?”

“Ik wil me niet langer laten definiëren door het migratieverleden van mijn ouders.”

nu wil hij definitief van de term ‘migrantenkind’ af. Want die is problematisch, stelt hij. „Als migrantenkind word je met een schuld opgezadeld die niet in te lossen is. Omdat je ouders alles zouden hebben opgegeven zodat jij een mooie toekomst hebt, heb je voortdurend het gevoel dat je moet presteren, succesvol moet zijn.”

“En als ik dan een migrantenkind ben, zijn mijn kinderen dat dan ook? Hoever gaat dat nog door? Ik wil dat het hier, bij mij, stopt: mijn kinderen zijn gewoon Amsterdamse kinderen.”

Maar wel met een opvallende achternaam: Kirmiziyüz. „Dat is gewoon een Nederlandse achternaam wat mij betreft. Oké, nog niet helemaal misschien, maar daar gaat het naartoe, dat moet. Net zoals sommige mensen nu Italiaanse achternamen hebben, dat is ook helemaal ingeburgerd.”

„Door deze voorstelling te maken, kan ik de gebeurtenissen van afgelopen jaar ook een plek geven. Zo kan ik er zeker van zijn dat het een functie heeft gehad: dat ik me hierdoor definitief heb gerealiseerd dat ik iets anders ga doorgeven aan mijn kinderen dan wat mijn ouders aan mij hebben doorgegeven.”

Het hele artikel lezen? Kijk dan hier. MONUMENTAAL speelt van 7 februari t/m 15 april door het hele land. Bekijk de speellijst voor een voorstelling bij jou in de buurt.

Share the love
Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact

info@sadettink.nl

Stichting Trouble Man
Rhôneweg 10
1043 AH Amsterdam

Socials
Nieuws­brief
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Scroll up