54 / 100
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Is This The Real Life — Deel 1

De Groepsapp

Anne Kuit neemt ons elke week mee in het repetitieproces van Is This The Real Life.

De groepsapp: een gifje van Sadettin als Freddy Mercury, het item ‘de fabeltjesfuik’ van Zondag met Lubach, verbazing, links naar artikelen, ‘hahaha’, een kop: ‘hoe de coronacrisis complotdenkers tot actie aanzet’. Het maken van de voorstelling Is this the Real Life bestaat op dit moment voor een groot deel uit het verzamelen en delen van zo veel mogelijk informatie.

Vorige week ben ik aangesteld als tijdelijke huisjournalist bij Sadettin K. Mijn taak: als een vlieg op de muur meekijken met het proces en daar voor het publiek, jullie, verslag van doen. In deze eerste blog neem ik jullie mee in de exploratiefase: het onderzoeken van bronmateriaal. Maar voordat we daar zijn: het begin.

Een voorstelling begint bij Sadettin vaak in zijn eigen leven. Deze keer speelt dat zich af in het nieuwe normaal. Als hij tijdens de intelligente lockdown van maart met verschillende familieleden belt, valt het hem op dat de wereld in verschillende waarheden uiteengevallen lijkt te zijn. Je hebt hen die afgaan op het NOS-journaal en hen met eigen bronnen: complotdenkers. Groepen en individuen die de overheid en het overheidsbeleid afwijzen. Steeds méér mensen verliezen hun vertrouwen in wat over het algemeen als de waarheid gezien wordt. Ze doen hun eigen onderzoek en maken vervolgens video’s, drukken kranten en verspreiden hun ideeën op sociale media.

"Vorige week ben ik aangesteld als tijdelijke huisjournalist bij Sadettin K. Mijn taak: als een vlieg op de muur meekijken met het proces en daar voor het publiek, jullie, verslag van doen.."
Anne Kuit
Blog schrijfster

Het is voor wie de ‘gewone’ krant leest makkelijk om te lachen om Famke-Louise of Lange Frans die oproepen tot extra knuffelen, maar volgens terrorismebestrijder Pieter-Jaap Aalbersberg is er door de coronacrisis steeds meer sprake van polarisatie. Als Sadettin belt met zijn broer, vertelt hij dat hij vermoedens heeft over de werkelijke motieven van de overheid van de lockdown. Wat moet Sadettin hiermee? Een voorstelling maken, het uitzoeken.

Daar begint het proces dus ook mee: zoeken. Het met elkaar delen van artikelen, filmpjes en twitterdraadjes. ‘Truther or: I Am Not a Conspiracy Theorist’. ‘Nederlander hackt opnieuw Twitteraccount van President Trump’. www.preppers.nl wordt gecheckt: een walhalla voor complotdenkers. In de shop vind je een pakket met 7 dagen noodrantsoen, een vouwschep in kunststof hoes en in de categorie ‘cadeautips’ een setje van vier vrolijk gekleurde sporken.

The Social Dilemma op Netflix wordt gekeken en er wordt over algoritmes gelezen. Door algoritmes krijg je steeds meer van hetzelfde te zien op internet. Handig voor het verkopen van advertenties, funest voor wie onderzoek doet en daarbij verschillende perspectieven wil tegenkomen. Met de app REFACE plak je binnen enkele seconden jouw gezicht op dat van een ander. In een filmpje. Levensecht. Is dit de toekomst van fake news, van onderzoeken, van waarheid?

Ja, de thema’s waaieren nog uit. Maar dit is dan ook het begin. Als we bellen zegt Albert, zakelijk leider: “we denken nu aan iets met 30 telefoons. Maar het kan ook dat we dat helemaal niet doen.” Volgende week weer verder. Dan neem ik jullie mee in een virtuele eerste doorloop.

Share the love
Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact

info@sadettink.nl

Stichting Trouble Man
Rhôneweg 10
1043 AH Amsterdam

Socials
Nieuws­brief
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Scroll up